Rezerviši
Hotel Palisad Zlatibor

Crkva u Mačkatu

Na severoistočnim obroncima Zlatibora u selu Mačkat, na visini od oko 850 m gde se susreću kontinentalna,  mediteranska klima i ruža vetrova, nalazi se jedna od najstarijih crkvi okruga posvećena Svetom Iliji.

Ovo mesto čuveno je po autentičnoj prirodi, stočarstvu i proizvodnji sušenog mesaPodignuta je na kultnom mestu koje je vezano za narodno predanje o proterivanju bogumila od strane mladog kralja Dušana. U periodu od 1809.-1858. godine, na ovom mestu bila je crkva brvnara, sve dok 1859. nije sagrađena nova crkva. Zahvaljujući političkim dešavanjima tog doba, Mačkat je izabran za sreski administravni centar, tako da je pre svih dobio crkvu i školuOvo je jednobrodna građevina sa polukružom apsidom na istočnoj strani. Prilikom obnove 1934. godine, dograđen je zvonik na zapadnoj strani crkve, čime je izmenjen njen prvobitni izgled. Fasada crkve okrečena je svetlo purpurnom bojom. Oko cele građevine je lučni friz, a fasada je svetlo purpurne boje.

U vlasništvu crkve je i nekoliko posebnih ikona, prenetih iz stare crkve brvnare u Cerovu (1810-1860): Sveti Sava, Stefan Prvovenčani, Bogorodica sa Hristom, Isus Hrist, Sveti Velikomučenik Georgije (na kojoj je ktitorski zapis iz 1809. godine) i Arhanđel Mihailo. Među starinama je i sveti putir od srebra, „Prilog kraljice Natelije crkvi Svetog Ilije“Slikar Dimitrije Posniković oslikao je ikonostas i zidne slike sredinom XIX veka. Svake nedelje, nakon liturgije, održavaju se druženja i probe hora „Svetog proroka Ilije“,  koji je osnovan na inicijativu prote Rada na proslavi 140 godina postojanja crkve.

Promo Ponude

U susret proleću 2024

U susret proleću 2024

Za Vas smo pripremili: •Gratis termin sauna i jacuzzi za dve odrasle osobe 45 min •Besplatno korišćenje teretane •Besplatn... Više
po osobi dnevno OD 5.070
19.02.-15.06.
25 %
Romantični paket 2024

Romantični paket 2024

Za Vas smo pripremili: •Gratis termin sauna i jacuzzi za dve odrasle osobe 45 min •Gratis vožnju Gold gondolom  •Tanjir voć... Više
po osobi OD 5.408
15.01.-25.12.
20%