Rezerviši
Hotel Palisad Zlatibor

Andrićgrad

“Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova”, Ivo Andrić

Andrićgrad je turistički, kulturni, administrativni i edukativni kompleks smešten na poluostrvu između reke Drine i Rzava, izgrađen na osnovu ideje i zalaganja reditelja Emira Kusturice. Kompleks Andrićgrad se nalazi udaljenosti od oko 300 metara od starog mosta Mehmed-paše Sokolovića, poznatijeg  pod imenom Na Drini ćuprija, u Višegradu. Andrićgrad  je tu da bi spojio neizmirene istorijske periode na ovim prostorima, promovisao turizam, umetnost  i kulturu, širio jednakost među ljudima, širio pismenost i plemenitost, spajao narode, regione i svet. Impozantna statua Ive Andrića postavljena je na centralnom trgu. Dok šetate ulicom simboličnog imena “Ulica mlade Bosne”, vraćate se u prošlost. 

Andrićgrad je realizovani projekat o kamenom srednjovekovnom gradu inspirisan delima i likovima nobelovca Ive Andrića. To je u stvari vizija kako je Višegrad mogao izgledati da ga nisu zaobišli renesansa i ostali istorijski periodi. U arhitektonskom pogledu sam grad je mešavina različitih epoha i stilova koji su se smenjivali kroz istoriju ovog područija: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam.

 

 Impozantna statua Ive Andrića postavljena je na centralnom trgu.Dok šetate ulicom simboličnog imena “Ulica mlade Bosne”, vraćate se u prošlost. Pedesetak objekata u gradu izgrađenih od kamena čine dućani, knjižara, bioskop, škola filma, hotel, zlatara, prodavnica suvenira, pekara. U gradu su i dva trga.Trg Nikole Tesle na kome se nalazi spomenik Ivi Andriću i Trg Petra Petrovića Njegoša iza koga je velelepna crkva koja se vidi još sa ulica Višegrada. U Galeriji, malom hramu umetničkih dela nalazi se oko 200 slika velike vrednosti najpoznatijih slikara Srbije, Republike Srpske i  Federacije Bosne i Hercegovine. Uživanjem upotpunite čitanjem knjige ispijanjem vina iz knjižare “Ili ili”, ili  se počastite izvanrednim ćevapima ćevapdžinice “Kasaba”Šetajući korzoom Andrićgrada, možete posetiti i Andrić insitut u kome se održavaju različiti kulturni programi, Renesansno pozorište, Institut Ive Andrića sa centrom za slavistiku, kao i Akademiju lepih umetnosti. U Andrićevom institutu pored naučnih kabineta, nalaziće se Andrićeva spomen-soba, knjižara, svečana sala za stotinu posetilaca. Na repertoaru bioskopa “Dolly Bell” su vodeći filmovi svetske, nezavisne i domaće produkcije. Biser Andrić grada je Crkva Svetog kneza Lazara i Svetih srpskih velikomučenika, modifikovana replika srednjovekovnog manastira Dečani, poznatog pravoslavnog manastira na Kosovu.

Kada dođete u Višegrad osim Andrićgrada obiđite brojne znamenitosti i spomenike koji su deo njegove burne istorije. Ono što prvo treba videti je most Mehmed paše Sokolovića.Višegradska ćuprija, već više od  četri veka je centralna tačka Višegrada, mesto za koje se vezuje život stanovnika Višegrada, i većina važnih događanja u gradu. Most je preko dana stecište mnogobrojnih turista, a u večernjim satima na njemu šetaju i druže se sve generacije. Na samo par kilometara od granice u Republici Srpskoj, na putu ka Višegradu u živopisnom planinskom kraju, u klisuri reke Rzav nalazi se prelepi manastir Dobrun, posvećen Blagoveštenju. Poznate freske, freska cara Dušana sa ženom Jelenom i sinom Urošem i freska sa ktitorom manastira županom Pribilom koje se nalaze u manastiru, do dana današnjeg su sačuvane.

Andrićgrad će u budućnosti biti kultno mesto okupljanja, saborovanja, učenja, festivala, odmora susretanja, sećanja i druženja.

Promo Ponude

U susret proleću 2024

U susret proleću 2024

Za Vas smo pripremili: •Gratis termin sauna i jacuzzi za dve odrasle osobe 45 min •Besplatno korišćenje teretane •Besplatn... Više
po osobi dnevno OD 4.394
19.02.-26.04.
35 %
Vaskršnji paket 2024. first minute

Vaskršnji paket 2024. first minute

*Cene u tabeli sa 20% popusta važe za rezervacije do 15.03. i uplatu avansa od 50% Za Vas smo pripremili: •Gratis termin sauna i jacuzzi z... Više
po osobi dnevno OD 5.408
26.04.-05.05.
20%
Romantični paket 2024

Romantični paket 2024

Za Vas smo pripremili: •Gratis termin sauna i jacuzzi za dve odrasle osobe 45 min •Gratis vožnju Gold gondolom  •Tanjir voć... Više
po osobi OD 5.408
15.01.-25.12.
20%