Rezerviši
Hotel Palisad Zlatibor

Ribničko, Radoinjsko i Sjeničko jezero

Ribničko jezero

Samo na 8 km od naselja Zlatibor na putu prema ski centru "Tornik" nalazi se Ribničko jezero. Jezero je veštačko i nastalo je 1971. godine kada je pregrađena reka Crni Rzav kod Ribnice kako bi se naselja Kraljeve vode i Čajetina snabdela pijaćom vodom. Ribničko jezero je drugo po veličini na Zlatiboru. Smešteno je u prelepom prirodnom ambijentu, sa svih strana ga okružuje četinarska šuma, a boja jezera je tamna zbog tamnog kamena kojim je pokriveno dno jezera, mada je sama voda u jezeru neverovatno čista i bistra. Ribničko jezero je, kako mu i samo ime kaže, izuzetno bogato ribom poput klena, pastrmke, šarana, soma, te je pogodno za ribolov i rekreaciju. Kupanje u jezeru nije dozvoljeno.

Radoinjsko jezero

Radoinjsko jezero je veštačko jezero nizvodno niz reku Uvac i predstavlja treće po redu veštačko jezero posle Uvačkog i Zlatarskog jezera. Nalazi se na planinskom vencu Zlatara, 25 kilometara od Zlatibora na 850 metara nadmorske visine. Dužina jezera je 11 kilometara, a maksimalna dubina vode 30 metara. Čuveno po letnjoj tradicionalnoj smotri čamaca. Netaknuta priroda, meandri koji ostavljaju bez daha, „ples“ beloglavog supa, čista voda, čine ovu destinaciju obaveznom. Jezero je u sklopu specijalnog rezervata Uvac osnovanom u cilju zaštite najveće kolonije beloglavog supa na Balkanu.

Foto: zlatarinfo.rs

Sjeničko jezero

 Sjeničko jezero ili Uvačko, kako je drugačije poznato, nalazi se u jugozapadnom delu Srbije između planina Zlatar i Javor. Nastalo je pregrađivanjem reke Uvac 1979. godine za potrebe hidroelektrane Uvac. Ovo veštačko jezero se nalazi na nadomorskoj visini od 985 metara i dugo je 25 kilometara. Jezero je u sklopu specijalnog rezervata prirode Uvac osnovanog sa ciljem da se zaštiti najveće kolonije Beloglavog supa na Balkanu. Jezero je bogato raznim vrstama riba, posebno šaranom, klenom, mrenom somom. Po jezeru se može ploviti čamcem što pruža mogućnost da se posete pećine i vide gnezda beloglavog supa.

Foto: sjenica.com

Promo Ponude

Prvomajski praznici first minute Palisad

Prvomajski praznici first minute Palisad

Proleće na Zlatiboru je magično, vazduh miriše na borove, sunce miluje, sve cveta, a mi vas darujemo sa 30% popusta za prvomajske praznike. ... Više
po osobi dnevno OD 3.710 RSD
30.04.-03.05.
od 20% do 30%
Ultra first minute Letovanje na Zlatiboru 2020

Ultra first minute Letovanje na Zlatiboru 2020

Rezervišite letovanje do 15. aprila i uštedite čak 40%. Cena noćenja sa doručkom već od 3.180 din po osobi za boravke od min. 5 noć... Više
po osobi dnevno OD 3.180 RSD
26.06.-29.08.
40 %