Rezerviši
Hotel Palisad Zlatibor

Gostilje

Selo Gostilje nalazi se na samo 20 km od Zlatibora i poslednjih godina postaje sve popularnija turistička destinacija. Predstavlja tipičnu seosku idilu zlatiborskog kraja koju čine kućice planinskog tipa razbacane po pašnjacima, šljivici, domaće životnje i naravno, guste borove i bukove šume. Kraj je veoma bogat vodom, lekovitim biljem i predstavlja riznicu svežeg vazduha. 

Foto: zlatibor.org

Utonulo u šumsku tišinu na 1000 m nadmorske visine, selo je prepuno bisera prirode od kojih su najvažnije vode.U samom selu izvire potok, na čijem se vrelu prozvodi "Zlatibor" voda, brend istoimene planine. Tu je i reka Katušnica, raj za ribolovce, čiji virovi predstavljaju najlepše prirodne bazene za kupanjeUzgajalište pastrmke, proizvodnja biološki zdrave hrane (voća i povrća), prerada mesa (pršuta, slanina), mlečni proizvodi (sir, kajmak), proja, kačamak su tradicionalna i proverena ponuda gostiljskog domaćina. U restoranu domaće kuhinje "Gostiljska vrela" možete probati specijalitet, potočnu pastrmku. Celo planinsko okruženje, prošarano pašnjacima, borovom šumom i vodopadima, nudi izvanredne uslove za kampovanje, odmor ili sakupljanje lekovitih biljaka.

Definitivno najveća turistička atrakcija sela su čuveni Gostiljski vodopadi. Vodopad se nalazi Gostiljskom potoku (poznatom i pod imenom Vrelo), na padinama Čigote i Borkovca, na 850 metara nadmorske visine.Visok je 20 metara, bogat vodom i u sušnom periodu, pa predstavlja atrakciju i tokom letnjih meseci. Nizvodno od glavnog vodopada, potok pravi još par slapova na svom spustu u stotinak metara udaljenu reku Katušnicu. Put niz padinu koja prati čitav tok potoka je lepo uređen sa dva mostića, i iako strm, veoma je prohodan. Spoj vode, kraškog kamena, starog drveća i drvenih mostića predstavlja celinu primamljivu za turiste. U toplim letnjim mesecima ovde je temperatura i po nekoliko stepeni niža, pa je boravak na vodopadu prijatan. Sam potok je poznat po velikom hidropotencijalu, pa je na njemu bilo desetak vodenica, čak i jedna mini-hidrocentrala. Čitav prostor oko vodopada predstavlja malu oazu netaknute prirode. Skladno raspoređene stene prekrivene mahovinom i voda koja se probija kroz njih praveći brzake, čine impresivnu sliku.Mlaz vode koji pada sa oko 20 m, suvereno dominira ovim prostorom. 

Gostilje je jedno od zlatiborskih sela koja su sasvim sačinjena od doseljenih porodica. U Gostilju živi oko 290 meštana, u oko 100 domaćinstava. Ovo selo, kao i mnoga druga, beleži pad u broju stanovnika. Mešatni Gostilja uglavnom se bave poljoprivredom, voćarstvom, stočarstvom, potom proizvodnjom mleka, a poslednjih godina u ekspaniziji je i uzgajanje maline. Prema predanju, imena Gostiljci i Gostilje potiču od davnina, jer su i tada bili dobri i gostoprimljivi domaćini. Jedan od zaseoka Gostilja, Rakovica, pored svoje prirodne lepote i geografskog položaja, poznat je i po Rakovačkoj pećini i Rakovičkim jaminama dubine oko 90 m. Sportski tereni za fudbal, odbojku, košarku, rukomet, pružaju kvalitetne uslove za pripreme i boravak sportista, i za organizovanje kulturno sportskih manifestacija. Svake godine, 2. avgusta, u Gostilju se organizuje sportska manifestacija “Ilindanski sportski susreti”, sa bogatim programom i večernjim koncertom. Tokom letnjeg perioda, možete uživati i u Bazenu Gostilje.

Foto: gostiljskavrela.com

Gostilje je rodno mesto Dimitrija Tucovića, jednog od začetnika socijalizma u Jugoslaviji , tako da tokom boravka u Gostilju nemojte propustiti obilazak njegove rodne kuće. U dugoročnom planu je izgradnja globalnog – svetskog sela, u kome će biti izgrađeno više građevina. Biće tu i srpska i norveška kuća, ali i iglo, kao i mnoge druge kuće, kao baština tradicionalne gradnje mnogih zemalja.

Foto: zlatiborpress.rs, nakamy.beograd.com

Promo Ponude

Proleće u Palisadu 2023.

Proleće u Palisadu 2023.

Za Vas smo pripremili: • Gratis vožnju Gold gondolom  • Korišćenje dečije igraonice “Petar Pan” površi... Više
po osobi dnevno OD 4.394 rsd
16.04.-20.06.
35 %
Romantični vikend 2023

Romantični vikend 2023

Za Vas smo pripremili: •Gratis termin sauna i jacuzzi za dve odrasle osobe 45 min •Gratis vožnju Gold gondolom  •Tanjir voć... Više
po osobi dnevno OD 5.408
19.02.-08.07.
20%
Leto na Zlatiboru rane rezervacije

Leto na Zlatiboru rane rezervacije

Za Vas smo pripremili: •Gratis vožnju Gold gondolom  •Korišćenje dečije igraonica “Petar Pan”  •Be... Više
po osobi dnevno OD 4.394
05.06.-20.08.
35 %