Rezerviši
Hotel Palisad Zlatibor

Gostilje

Selo Gostilje nalazi se na samo 20 km od Zlatibora i poslednjih godina postaje sve popularnija turistička destinacija. Predstavlja tipičnu seosku idilu zlatiborskog kraja koju čine kućice planinskog tipa razbacane po pašnjacima, šljivici, domaće životnje i naravno, guste borove i bukove šume. Kraj je veoma bogat vodom, lekovitim biljem i predstavlja riznicu svežeg vazduha. 

Foto: zlatibor.org

Utonulo u šumsku tišinu na 1000 m nadmorske visine, selo je prepuno bisera prirode od kojih su najvažnije vode.U samom selu izvire potok, na čijem se vrelu prozvodi "Zlatibor" voda, brend istoimene planine. Tu je i reka Katušnica, raj za ribolovce, čiji virovi predstavljaju najlepše prirodne bazene za kupanjeUzgajalište pastrmke, proizvodnja biološki zdrave hrane (voća i povrća), prerada mesa (pršuta, slanina), mlečni proizvodi (sir, kajmak), proja, kačamak su tradicionalna i proverena ponuda gostiljskog domaćina. U restoranu domaće kuhinje "Gostiljska vrela" možete probati specijalitet, potočnu pastrmku. Celo planinsko okruženje, prošarano pašnjacima, borovom šumom i vodopadima, nudi izvanredne uslove za kampovanje, odmor ili sakupljanje lekovitih biljaka.

Definitivno najveća turistička atrakcija sela su čuveni Gostiljski vodopadi. Vodopad se nalazi Gostiljskom potoku (poznatom i pod imenom Vrelo), na padinama Čigote i Borkovca, na 850 metara nadmorske visine.Visok je 20 metara, bogat vodom i u sušnom periodu, pa predstavlja atrakciju i tokom letnjih meseci. Nizvodno od glavnog vodopada, potok pravi još par slapova na svom spustu u stotinak metara udaljenu reku Katušnicu. Put niz padinu koja prati čitav tok potoka je lepo uređen sa dva mostića, i iako strm, veoma je prohodan. Spoj vode, kraškog kamena, starog drveća i drvenih mostića predstavlja celinu primamljivu za turiste. U toplim letnjim mesecima ovde je temperatura i po nekoliko stepeni niža, pa je boravak na vodopadu prijatan. Sam potok je poznat po velikom hidropotencijalu, pa je na njemu bilo desetak vodenica, čak i jedna mini-hidrocentrala. Čitav prostor oko vodopada predstavlja malu oazu netaknute prirode. Skladno raspoređene stene prekrivene mahovinom i voda koja se probija kroz njih praveći brzake, čine impresivnu sliku.Mlaz vode koji pada sa oko 20 m, suvereno dominira ovim prostorom. 

Gostilje je jedno od zlatiborskih sela koja su sasvim sačinjena od doseljenih porodica. U Gostilju živi oko 290 meštana, u oko 100 domaćinstava. Ovo selo, kao i mnoga druga, beleži pad u broju stanovnika. Mešatni Gostilja uglavnom se bave poljoprivredom, voćarstvom, stočarstvom, potom proizvodnjom mleka, a poslednjih godina u ekspaniziji je i uzgajanje maline. Prema predanju, imena Gostiljci i Gostilje potiču od davnina, jer su i tada bili dobri i gostoprimljivi domaćini. Jedan od zaseoka Gostilja, Rakovica, pored svoje prirodne lepote i geografskog položaja, poznat je i po Rakovačkoj pećini i Rakovičkim jaminama dubine oko 90 m. Sportski tereni za fudbal, odbojku, košarku, rukomet, pružaju kvalitetne uslove za pripreme i boravak sportista, i za organizovanje kulturno sportskih manifestacija. Svake godine, 2. avgusta, u Gostilju se organizuje sportska manifestacija “Ilindanski sportski susreti”, sa bogatim programom i večernjim koncertom. Tokom letnjeg perioda, možete uživati i u Bazenu Gostilje.

Foto: gostiljskavrela.com

Gostilje je rodno mesto Dimitrija Tucovića, jednog od začetnika socijalizma u Jugoslaviji , tako da tokom boravka u Gostilju nemojte propustiti obilazak njegove rodne kuće. U dugoročnom planu je izgradnja globalnog – svetskog sela, u kome će biti izgrađeno više građevina. Biće tu i srpska i norveška kuća, ali i iglo, kao i mnoge druge kuće, kao baština tradicionalne gradnje mnogih zemalja.

Foto: zlatiborpress.rs, nakamy.beograd.com

Promo Ponude

Nova godina 2023 first minute

Nova godina 2023 first minute

   Aranžman obuhvata:  •Svečanu večeru za doček i reprizu uz Luna bend  •Polupansion 3 noći  •C... Više
po osobi za 3 noći OD 42.400
30.12.-03.01.
20%
Palisad i Zlatiborska Zima 2023

Palisad i Zlatiborska Zima 2023

Za Vas smo pripremili: •Gratis vožnju Gold gondolom  •Besplatna školica skijanja za decu od 5 do 11 godina •Razgledan... Više
po osobi dnevno OD 5.490
02.01.-14.02.
25 %
Bozicni Praznici u Palisadu

Bozicni Praznici u Palisadu

Za Vas smo pripremili: •Gratis vožnju Gold gondolom  •Razgledanje prirodnjačkog centra i kreativne radionice u hotelu Palisad &b... Više
po osobi dnevno OD 5.856
05.01.-08.01.
20%
SENIOR PAKET

SENIOR PAKET

•  Deca  do 7 godina gratis u pratnji roditelja ili staratelja u istoj smeštajnoj jedinici •  Besplatno k... Više
po osobi dnevno OD 3.360 rsd
22.08.-25.12.
40%
Romantični vikend

Romantični vikend

Popust  20% za boravak od minimum 2 noći. Paket uključuje: •Gratis korišćenje saune i jacuzzi za 2 osobe 45 min. •Dopl... Više
po osobi dnevno OD 4.880 rsd
22.08.-25.12.
20 %
Jesen u Palisadu

Jesen u Palisadu

Za Vas smo pripremili: •Gratis vožnju Gold gondolom  •Korišćenje dečije igraonica “Petar Pan” površine... Više
po osobi dnevno OD 4.575 rsd
16.09.-21.12.
25 %