Rezerviši
Hotel Palisad Zlatibor

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa nalazi se na oko 70 km od Zlatibora, na teritoriji opštine Prijepolje, iznad klisure Mileševke. Predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika srpske pravoslavne duhovnosti i srpskog srednjovekovonog slikarstva i arhitekture. Manastir je zadužbina srpskog kralja Vladislava, sina Stefana Prvovenčanog. Sagrađen je u 13. veku.

Građen je po uzoru na arhitekturu Vizantije sa romaničkim elementima, što je bila odlika tadašnjeg Raškog stila. Hram je jednobrodan, sa dve niske pevnice, širokom centralnom i dvema bočnim apsidama. Najvrednija umetnička dela koja poseduje su monumentalne srednjovekovne freske koje se ubrajaju u najbolja evropska umetnička ostvarenja tog tipa u 13. veku. Najpoznatija freska i simbol ovog hrama je “Beli Anđeo” na kojoj je  najlepše i najstrastvenije zabeležena sudbina ove svetinje, svojevrsna hrišćanska metafora o nadi i veri. Mileševsko slikarstvo u svojoj kolekciji poseduje joše jedno bogatstvo, a to su najranije sačuvani vladalački portreti. Sačuvane su polovine figura Stefana Nemanje, Svetog Save, Stefana Prvovenčanog, kralja Radoslava i Vladislava.

Tokom 16. veka u manastiru je sa radom počela štamparija koju su monasi kupi i transportovali do manastira. Još jedna značajna činjenica je da su se dva brata, Mehmed Paša i Makarije Sokolović, dve važne istorijske ličnosti srpske istorije školovale u ovom manastiru. O značaju ovog manastira govori i podatak da je u njemu krunisan Tvrko, kralj Bosne i Srbije. Evropski putopisci do 17. veka su u svojim delima opisivali Mileševu kao ogroman muzej čija su dela tokom velike seobe Srba 1690. godine preneta na više lokacija u Crnoj Gori, Hercegoini, Habzburškoj Monarhiji, Vojvodini…. Nakon toga manastir je pretrpeo velika rušenja, oštećenja,  poplave, zemljotrese.. Njeni monasi su ubijani i proterivani u velikim seobama, a riznice i biblioteke koje su tada bile centar prosvetiteljstva , nemilosrdno su  pljačkane.Ugledne prijepoljske porodice su u 19. veku izvršile obnovu manastira. Od nekoliko crkava u manastirskom kompleksu preživela je samo jedna, hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.

Ovaj manastir je važan simbol pravoslavnog kulta Svetog Save. U piprati mileševske Vaznesenske crkve sahranjeni su ostaci Svetog Save koje je kralj Vladislav preneo iz Trnova posle njegove smrt. Nakon nekog vremena premeštene su u otvoreni sarkofag,  kako bi vernici mogli da ih vide. 1594. godine,  kosti je iz Mileševe oteo Sinan Paša, odneo ih u Beograd i spalio na brdu Vračar. 

Ne propustie da posetite ovo područje ukrštanja prirode, tradicije i kulture koje vekovima odoleva svim pokušajima brisanja sa mape Srbije.

 

Promo Ponude

Oktobar u Palisadu

Oktobar u Palisadu

Provedite nezaboravni odmor u srcu Zlatibora, vaš hotel Palisad! Popust do 35%. Uz paket gratis vožnja Gold gondolom • Besplat... Više
po osobi dnevno OD 3.445 RSD
01.09.-25.12.
od 30 do 35 %
Senior paket

Senior paket

Na vreme rezervišite smeštaj za jesenji period i ostvarite najbolje popuste  na Zlatiboru. Popust do 40%. Imajte na umu da je broj... Više
po osobi dnevno OD 3.180 RSD
21.08.-25.12.
od 30 do 40 %
Romantični vikend za dvoje

Romantični vikend za dvoje

 Povedite svoju najdražu osobu na zasluženi relax predah na planinu.  Popust od 25% za boravak od minimum 2 noći.      ... Više
po osobi dnevno OD 3.975 RSD
21.08.-25.12.
25%