Rezerviši
Hotel Palisad Zlatibor

Manastir Uvac

Manastir Uvac se nalazi 25 kilometara jugozapadno od Zlatibora na granici opština Čajetine i Priboj u selu Stublo. Manastar se nalazi u kanjonu reke Uvac koja predstavlja specijalni rezervat prirode i obiluje prelepim jezerima, pećinama, stoletnim šumama, retkim biljkama i životinjama.

Manastir Uvac je izgrađen u 13. veku kao svojevrsna brana bogumilskoj jeresi i nadirućem islamu. Ovaj srednjovekovni manastir je zadužbina Nemanjića, a podatak iz jedne crkvene knjige iz 1622. godine svedoči da je ovo zdanje posvećeno rođenju Presvete Bogordice. Nekada davno manastir Uvac je bio od suštinskog značaja za opstanak pravoslavnog stanovništva u ovoj živopisnoj dolini. Porušen je u prvim decenijama 18. veka kada su paljene i rušene bogomolje u Starom Vlahu i Srbiji.

Zahvaljujući Narodnom muzeju iz Užica, manastir je obnovljen, sagrađeni su i osveštani crkva i konak, a 1999. godine ponovo je stavljen u službu, od kada ima i bratstvo. Nakon što je oživeo posle dva i po veka, ceo kompleks stavljen je pod zaštitu države i predstavlja dragulj u ovoj starovlaškoj župnoj dolini.

Prilaz manastiru moguć je samo makadamskim putem iz pravca Zlatibora i Priboja.

Promo Ponude

Prvomajski praznici first minute Palisad

Prvomajski praznici first minute Palisad

Proleće na Zlatiboru je magično, vazduh miriše na borove, sunce miluje, sve cveta, a mi vas darujemo sa 30% popusta za prvomajske praznike. ... Više
po osobi dnevno OD 3.710 RSD
30.04.-03.05.
od 20% do 30%
Ultra first minute Letovanje na Zlatiboru 2020

Ultra first minute Letovanje na Zlatiboru 2020

Rezervišite letovanje do 15. aprila i uštedite čak 40%. Cena noćenja sa doručkom već od 3.180 din po osobi za boravke od min. 5 noć... Više
po osobi dnevno OD 3.180 RSD
26.06.-29.08.
40 %