Rezerviši
Hotel Palisad Zlatibor

Galerija “Trnava” Vladimira Mitrovića

Samo 27 km od centra Zlatibora nalazi se selo Trnava u kojem je svojevremeno boravio i stvarao samouki slikar i vajar – Vladimir Mitrović.

Foto: zlatibor.rs

U okviru svog slikarskog rada oslikavao je motive i predele svog sela, kao i drugih mesta Zlatibora, dok je u kamenu klesao čudesni svet okamenjenih bića. U njegovom ateljeu se svake godine održava likovna kolonija koja okuplja umetnike iz zemlje i inostranstva. Ostao je upamćen po Titovom portretu koji je naslikao 1963. povodom dana Ujedinjenih nacija. Za taj rad od jugoslovenskih vlasti nagrađen je pastelnim bojama i knjigom „Sluga Jernej i njegovo pravo“. Naredne godine izvajao je prvu skulpturu – bistu svog zemljaka i narodnog heroja Save Jovanovića Sirogojna.

Foto: zlatibor.tv

U  jednom prestižnom muzeju u Tokiju izložio je skulpture ptica u kamenu i slike sa motivima Zlatibora na kamenim pločama. Četiri godine kasnije u Pragu je dobio Masarikovu nagradu. Mitrovićeva bista Hadži Milentija krasi portu manastira Rača, a skulpturu patrijarha Gavrila Raškovića uradio je za manastir Dubnica. Vladimir Mitrović je preminuo u 63. godini života i počiva  rodnoj Trnavi.

 ” Neko ko ume da okrilati kamen zaslužuje i da leti - da se po njemu put i trag naziva. Doći na Zlatibor a ne videti slikarsku galeriju "Trnava" u Trnavi, gde borave slike i skulpture Vladimira Mitrovića, znači nedovoljno napojiti dušu."

Slobodan Ristović

Foto: cigota.rs, galerijatrag.co.rs, zlatarinfo.rs

Promo Ponude

Prvomajski praznici first minute Palisad

Prvomajski praznici first minute Palisad

Proleće na Zlatiboru je magično, vazduh miriše na borove, sunce miluje, sve cveta, a mi vas darujemo sa 30% popusta za prvomajske praznike. ... Više
po osobi dnevno OD 3.710 RSD
30.04.-03.05.
od 20% do 30%
Ultra first minute Letovanje na Zlatiboru 2020

Ultra first minute Letovanje na Zlatiboru 2020

Rezervišite letovanje do 15. aprila i uštedite čak 40%. Cena noćenja sa doručkom već od 3.180 din po osobi za boravke od min. 5 noć... Više
po osobi dnevno OD 3.180 RSD
26.06.-29.08.
40 %