Rezerviši
Hotel Palisad Zlatibor

Muzej na otvorenom "Staro selo" Sirogojno

Na samo 26 kilometara od centra Zlatibora nalazi se jedini srpski muzej na otvorenom "Staro selo" u Srigojnu. Muzej se prostire na pet hektara i u njemu se nalazi 50 objekata, odnosno stare brvnare donete iz svih delova Zlatibora kako bi dočarale duh prošlih vremena i kako bi se upravo ovde sačuvale. Nakon sve većeg interesovanja za seoski turizam, etno selo Sirogojno je napraveljno sa idejom da se prikaže arhitektura, unutrašnjost zgrada, način privređivanja i proizvodnje, kao i organizacija prodičnog života u brdsko-planinskim predelima dinarske regije.

Foto: panacomp.net

Brvnare koje čine ovaj muzej na otvorenom sastoje se iz dve skupine. Prvu skupinu čine kuće koje čuvaju svoj prvobitni izgled i namenu. Ta prva skupina kuća zapravo predstavlja stalnu muzejsku postavku i sastoji se od dve okućnice koje dočaravaju život u zlatiborskom okrugu na kraju 19. i početku 20. veka.

Drugu skupinu čine kuće koje su takođe sačuvale svoj prvobitni izgled, ali im je namena promenjena, pa su u turističke svrhe takve kuće pretvorene u dvoranu, prodavnicu suvenira, krčmu. U dvorani muzeja se često organizuju  seminari, književni susreti, izložbe, koncerti i pozorišne predstave. U jednom od objekata iz druge skupine možete kupiti proizvode starih zanata, kao i kopije muzijskih eksponata. U krčmi pak možete probati tradicionalna zlatiborska jela pripremljena na starinski način. Nedaleko od krčme u ponudi se nalaze i konaci za boravak i smeštaj posetilaca.

Foto: serbia.com

Tokom leta u kačarskoj, kovačkoj i grnčarskoj radicionici se organizuju obuke za ove zanate što predstavlja deo programa čiji je cilj da se očuvaju stari zanati. U želji da se očuva i neguje kulturno nasleđe, ovaj Muzej je dobio i posebno priznanje žirija Evropske unije u oblasti kulturnog nasleđa 2012. godine za projekat "Kuće Zlatibora od XIX veka do danas".

Foto: serbia-visit.com

Promo Ponude

U susret proleću 2024

U susret proleću 2024

Za Vas smo pripremili: •Gratis termin sauna i jacuzzi za dve odrasle osobe 45 min •Besplatno korišćenje teretane •Besplatn... Više
po osobi dnevno OD 5.070
19.02.-15.06.
25 %
Romantični paket 2024

Romantični paket 2024

Za Vas smo pripremili: •Gratis termin sauna i jacuzzi za dve odrasle osobe 45 min •Gratis vožnju Gold gondolom  •Tanjir voć... Više
po osobi OD 5.408
15.01.-25.12.
20%