Rezerviši
Hotel Palisad Zlatibor

Dobroselica

Na samo 2 km udaljenosti od Borove glave nalazi se selo Dobroselica. Visoki stoletni borovi, prostrani, cvetni pašnjaci, talasasta brda i stare drvene kolibe, samo su neki od motiva u živopisnom pejzažu ovog, po mnogima, najlepšeg zlatiborskog sela.

Foto: predelisrcasrbije.rs

Dobroselica svoje ime može da zahvali jednoj narodnoj legendi, u kojoj je glavni protagonista ni manje ni više nego Car Dušan. Po priči, Car Dušan je svratio ovde u povratku sa nekog ratnog pohoda, i bio je tako dobro i srdačno dočekan od lokalnog stanovništva da je u jednom momentu upitao svoje ljude: „Kako se zove ovo selo, gde me ovako lepo dočekuju?“. Nakon što je dobio odgovor da je u pitanju selo Zloselica, bio je veoma neprijatno iznenađen i tom prilikom je uzviknuo: „Od danas, ovo selo se zove Dobroselica!“.

Foto: turizamiputovanja.com

U centru sela, okružena visokim stoletnim borovima, od kojih su neki stari skoro 500 godina, smeštena je crkva brvnara, posvećena proroku Iliji. Crkva je izgrađena 1821. godine, a narodna legenda kaže da je podignuta u toku jedne noći, i to tako što pobožni Dobroseličani preneli, na svojim konjskim zapregama, drvenu crkvu sa susednog brda, Crkvine, koju su Turci nameravali da zapale narednog jutra. Posebnu atrakciju za posetioce predstavlja ikonostas od obojenih dasaka na kome dominiraju prestone ikone Bogorodice i Hrista sa baroknim krunama na glavama. Zbog svoje starosti, kao i arhitektonske jedinstvenosti, crkva se nalazi pod posebnom zaštitom države i uživa status kulturnog dobra. U neposrednoj blizini, nalazi se nekoliko drvenih kuća, koje potiču iz 19. veka. Sagrađene u etno stilu, ove kuće najbolje svedoče o načinu života i arhitekturi toga vremena, dok čitavom ovom prostoru daju posebnu ambijentalnu vrednost.

Nedaleko od centra sela, nalazi se čudo prirode – Prerast, u narodu poznatiji kao Ječmenska pećina ili Šupljica. Prerasti predstavljaju prirodne kamene mostove i poslednje stadijume u životu jedne pećine. Pećinski kanal je dugačak 48 m , širok 12 m i visok na gornjem ulazu 12 m, a na donjem 16 m. Kroz Prerast protiče mali potočić koji je verovatno i zaslužan za njegov nastanak. Dobroselički Prerast, po svojim dimenzijama, spada među šest najvećih kamenih mostova u celoj Srbiji. 

U selu Dobroselici su snimana velika ostvarenja domaće kinematografije, kao što su „Original falsifikata“, „Crni bombarder“, „Zivot je čudo“ i dr.

Foto: panoramio.com

Promo Ponude

U susret proleću 2024

U susret proleću 2024

Za Vas smo pripremili: •Gratis termin sauna i jacuzzi za dve odrasle osobe 45 min •Besplatno korišćenje teretane •Besplatn... Više
po osobi dnevno OD 5.070
19.02.-15.06.
25 %
Romantični paket 2024

Romantični paket 2024

Za Vas smo pripremili: •Gratis termin sauna i jacuzzi za dve odrasle osobe 45 min •Gratis vožnju Gold gondolom  •Tanjir voć... Više
po osobi OD 5.408
15.01.-25.12.
20%